Mléčná jeskyně v Betlémě

20.9.2011 

Jak ji viděl český cestovatel v 16. století?

… anděl Hospodinův se ukázal Josefovi ve snu a řekl: „Vstaň, vezmi dítě i jeho matku, uprchni do Egypta a buď tam, dokud ti neřeknu … (Mt 2, 13)

Vážení posluchači a poutníci, dnes zastavíme svoje kroky opět v Betlémě. Vyjdeme-li z baziliky Narození Páně na náměstí Jesliček a dáme se doleva, projdeme úzkou uličkou plnou obchůdků a řezbářských dílen až na místo, kde najednou vše jakoby utichá a my skrze na bílo natřenou bránu vcházíme na místo, které se nazývá Mléčné jeskyně. Sejdeme-li po schodech směrem dolů, ocitneme se v nepravidelném prostoru vyhloubeném do měkké bílé skály.

Vypravme se ale opět nejprve do historie. V 5. století byl při jeskyni postaven ženský klášter. Po jeho zničení byl v polovině 14. století vystavěn klášter nový a r. 1949 byla zřízena kaple. Proč je ale toto místo považováno za posvátné? Nechme promluvit jednoho z povolaných poutníků, kterým byl před více než 400 lety (12. 9. 1598 pozn. autorky) Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a pán na Pecce:

„… Zbořená kaplička určovala místo, kde spolu bydleli Josef s Marií, když je anděl ve snu povolal do Egypta. V tom tmavém sklepě se skrývala Panna Maria před Herodesem. … Tu kojila své děťátko, a několik kapek jejího drahého mléka se dostalo na zem. Proto je část té skály bledá a měkká, dá se strouhat a má aromatickou vůni. Je prý dobrá pro šestinedělky. I Turci tomu věří a rozvářejí ji a prodávají. Zajímalo mě to a hrst hlíny jsem přivezl také domů. …“

Dnešní kaple má velmi jednoduchou výzdobu – malý oltářík, několik řad moderních lavic a sochu téměř v životní velikosti zobrazující Svatou rodinu prchající na oslíku do Egypta. Obejdeme-li jeskyni, dostaneme se do její zadní části a potom projdeme-li chodbou, otevře se nám pohled na moderní zasklenou kapli, kde je stálý výstav Nejsvětější svátosti oltářní. Zde se sestry salvatoriánky modlí 24 hodin denně za mír ve světě. Projdeme-li dál, schodiště nás vyvede o jedno patro výše - do moderního kostela s úžasnou akustikou. A proč toto místo dnes připomínáme? Protože díky nemalým finančním darům slovenských poutníků byl tento kostel před 4 lety vysvěcen.

Vraťme se ale zpět na náměstí Jesliček. V jeho severní části uvidíme velikou budovu, kterou je betlémské Peace Centre neboli Mírové centrum. V jeho prvním patře můžeme navštívit stálou expozici betlémů. Pozorným poutníkům jistě neunikne, že i Česká republika zde má své 2 exponáty. Jedním je fotografie s třebechovickým betlémem a druhý je vyřezaný ze dřeva a je bez jakéhokoliv označení.

Vážení přátelé, v tuto chvíli opustíme Betlém a já vás chci povzbudit slovy z České mše vánoční: „S radostí, s plesáním, s veselostí, s srdcem spokojeným od Betléma kráčíme, radost velkou cítíme. Radujme se, veselme se, že jsme viděli Ježíše, který se dnes narodil, celý svět vysvobodil…“

Václava Benešová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.