Charita děkuje za podporu, drama ale zdaleka nekončí

19.9.2011 

Apoštolský administrátor Mogadiša a biskup Džibuti mons. Giorgio Bertin vyjádřil vděčnost a naději nad úspěchem peněžní sbírky, kterou italská Charita uspořádala ve všech kostelích při včerejších bohoslužbách. V rozhovoru pro vatikánský rozhlas vyjádřil přání, aby toto gesto solidarity podnítilo mezinárodní společenství k ještě většímu zájmu o oblasti Afrického rohu, postižené hladomorem.

Chtěl bych, aby tato solidarita nekončila časově ohraničeným humanitárním úsilím. Přál bych si, aby se stala příležitostí k otevřenosti a navázání vztahů mezi lidmi, národy a státy, neboť situace, kterou zažívá Africký roh, je jistě důsledkem sucha a nedostatečné závlahy, avšak vyplývá také z nedostatku skutečné solidarity mezi národy.

Jste také předsedou lokální Charity – co navzdory mnoha obtížím a konfliktním situacím Charita pro africké obyvatelstvo dělá?

Jménem církve pracuji ve službě dvěma zemím – Somálsku a Džibuti, jejichž postavení je velmi rozdílné. V Džibuti se nesetkáváme se zásadními problémy bezpečnosti, zatímco v Somálsku je to právě nejvážnější komplikací,

řekl Vatikánskému rozhlasu Mons. Giorgio Bertin.

Ačkoliv islamistické jednotky Al-Šabab se z Mogadiša stáhly, ve městě přetrvává přítomnost opozičních skupin, ztěžujících práci humanitárním organizacím. Jak sdělila somálská Charita agentuře Fides, v posledních týdnech se opakovaly exploze v okolí objetků, v nichž se rozdílejí potraviny. Podle odhadů OSN trpí následky sucha v centrálním a jižním Somálsku až 3 miliony obyvatel. Jak dnes ve své zprávě o dětské úmrtnosti zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF), děti jsou nejhroženější kategorií. Dětská úmrtnost dosahuje až 180 případů z 1000, tedy je zdaleka nejvyšší na světě. Kromě podvýživy dramaticky stoupají úmrtí na epidemii spalniček a na malárii, zápal plic a akutní průjmová onemocnění, kterých bude dále přibývat v příštích deštivých měsících.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.