Vatikán podpořil svobodu rozhodování o léčebných postupech, eutanazii nikoliv

19.9.2011 

Staří není patologií, přestože je tak dnešní medicína často kvalifikuje. Staří lidé mohou být skutečným požehnáním pro společnost. Z jejich zkušeností se totiž mají učit nové generace – řekl na fóru Rady pro lidská práva OSN přestavitel Svatého stolce. Arcibiskup Silvano Tomasi se účastnil debaty na téma práv starých lidí na zdravotní péči.

Vatikánský diplomat konstatoval, že v současném světě – zejména v rozvinutých zemích - byly otřeseny demografické proporce. Stále rychleji narůstají procenta lidí v pokročilém věku. To vytváří problémy sociální, ekonomické, lékařské a psychologické povahy. Na podporu starých lidí je nutné vyhrazovat stále větší částky v rozpočtu a péčí o ně se musí zabývat připravený personál. Stálý pozorovatel Svatého stolce při ženevských agendách OSN připomněl, že katolická církev se významně podílí na pomoci lidem v pokročilém věku. Na celém světě spravuje více než 15 tisíc domovů pro staré lidi. Kromě toho vede také celou řadu hospiců.

V souvislosti s raportem připravovaným Radou pro lidská práva arcibiskup Tomasi podpořil článek o garanci práva na svobodné rozhodování starého člověka o svém léčení. Rozhodně se ale postavil proti raportem navrhovanému tzv. právu na eutanázii. Nikdo nemá právo rozhodovat o životě a smrti, zdůraznil vatikánský diplomat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.