Benedikt XVI. přijal astronauty

19.9.2011 

Svatý otec dnes dopoledne v letní papežské rezidenci přijal skupinu astronautů z Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Jedná se o tytéž astronauty, s nimiž Benedikt XVI. hovořil v květnu, když se nacházeli na palubě kosmické stanice ve vzdálenosti 400 km od Země. Italy Roberta Vittoriho a Paola Nespoliho s členy jejich mezinárodních posádek (Catherine Coleman, Mark Kelly, Gregory Harold Johnson, Edward Michael Finke, Andrew Jay Feustel e Scott Kelly) doprovázeli Enrico Saggese, ředitel Italské kosmické agentury a generální ředitel Evropské kosmické agentury Jean-Jacques Dordain.

Italští astronauti Svatému otci předali stříbrnou medaili s vyobrazením Michelangelova Stvoření světa ze Sixtínské kaple, kterou jim původně papež věnoval. Poté, co obletěla svět, se vrací do jeho rukou jako symbol historického navázání spojení mezi Vatikánem a vesmírným prostorem. Svatý otec dále obdržel vesmírný atlas a fotografii kosmické stanice s vlajkami Vatikánu a Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Představitelé Italské a Evropské kosmické agentury vydali společné prohlášení, v němž vyjádřili svůj vděk Svatému otci nad dnešním přijetím, kterým dokazuje, že vesmírné výzkumné lety jsou symbolem míru a mezinárodní spolupráce a připravují budoucnost lidstva.

Mezinárodní kosmická posádka se dnes odpoledne v Římě představila na tiskové konferenci, po níž budou následovat další zastávky na apeninském poloostrově, při nichž budou hovořit o své vesmírné misi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.