Papež k indickým biskupům: katolická církev je především přítelkyní chudých

19.9.2011 

Castel Gandolfo. Svatý otec dnes dopoledne přijal v letním papežském sídle skupinu indických biskupů, kteří vykonávají svou návštěvu ad limina. Benedikt XVI. v promluvě k nim připomněl, že součástí bohatého a starobylého dědictví Indie je také dlouhodobá a významná přítomnost křesťanů, která obohatila indickou kulturu i život všech, nejenom katolických obyvatel země.

Nejkonkrétnějším a nejvýznamnějším zdrojem přítomnosti církve v Indii nejsou budovy, školy, sirotčince, kláštery nebo fary, nýbrž věřící, kteří svědčí o láskyplné přítomnosti Boha skrze svatost svých životů,

zdůraznil papež a dodal, že je zdaleka nejdůležitější, aby indická církev vyjadřovala svou víru a lásku celé společnosti a starala se o každého člověka ve všech aspektech jeho duchovního i hmotného života.

Katolická církev je především přítelkyní chudých. Jako Kristus přijímá bez výjimky všechny, kteří přicházejí, aby naslouchali božímu poselství pokoje, naděje a míru, uvedl Svatý otec a vyzval kněze, řeholníky i diecézní katechety, aby přihlíželi k různým jazykovým, kulturním a ekonomickým kontextům, v nichž se nacházejí ti, jimž mají sloužit.

Drazí bratři, povzbuzuji vás, abyste pokračovali v úsilí církve a zasazovali se o blahobyt indické společnosti tím, že budete trvale podporovat základní lidská práva, která sdílí celé lidstvo. Vyzývejte křesťany i věřící jiných náboženství, aby potvrzovali důstojnost každé jednotlivé lidské bytosti, zakládající se na nezcizitelných morálních, duchovních a hmotných právech. Tato důstojnost není výsadou nějaké pozemské autority, nýbrž je darem Stvořitele a pramení ze skutečnosti, že jsme všichni byli stvořeni k jeho obrazu,

zakončil Benedikt XVI. své setkání s indickými biskupy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.