Jezuité o islámu

17.9.2011 

V italském hlavním městě se včera poprvé v historii sešli členové jezuitského řádu z celého světa, zabývající se vědeckým studiem islámu. Jak uvedla agentura KAP, čtyřicet odborníků diskutuje za zavřenými dveřmi na téma „Přiblížení k islámu ve světle ignaciánské spirituality“.
Čtyřdenní konference na římské Gregoriáně se účastní také kard. Jean-Louis Tauran, předseda papežské rady pro mezináboženský dialog. K dalším hostům patří komboniáni z káhirského centra islámských studií ("Dar Comboni Center for Arabic and Islamic Studies") a rovněž afričtí misionári z římského Papežského institutu pro islámská a arabská studia (PISAI).
Jezuitští badatelé islámu se soustřeďují v Institutu pro inderdisciplinární religionistická a kulturní studia Gregoriánské univerzity, který vede O. Felix Körner, SJ, považovaný za jednoho z největších znalců islámu na katolické straně. Jak sdělil agentuře KNA, v dialogu s islámem musí být jasně vymezeny rozdíly mezi náboženstvími. „Nejde o to nacházet s muslimy společné základy víry“, zdůraznil německý jezuita.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.