Mnohopolární svět potřebuje dialog

15.9.2011 

Mezinárodní setkání náboženských představitelů se v úterý 13. září zakončilo v Mnichově. Během závěrečného večera vystoupili za organizátory a hostitele prof. Andrea Riccardi, předseda komunity Sant´Egidio a mnichovský arcibiskup kard. Reinhard Marx. Dále zazněly tři příspěvky – buddhistický mnich Gijun Sugitani hovořil o zemětřesení v Japonsku, které znamená výzvu k větší pokoře vůči přírodě.Luteránský biskup Osla, Ole Christian Kwarme, přiblížil atmosféru odpuštění a sblížení křesťanů s muslimy, která nastala po masakrech v Norsku. Mladá Afričanka Edith Dunia Daliwonga z Konžské demokratické republiky apelovala na mezinárodní společenství, aby nezapomínalo na její kontinent.
Po přečtení výzvy k míru se zástupci všech světových náboženství shodli na konání dalšího setkání v duchu Assisi – v roce 2012 je bude hostit Sarajevo, hlavní město Bosny a Hercegoviny. Pro vatikánský rozhlas o konferenci a její souvislosti s desetiletým výročím zářijových atentátů hovořil zakladatel římské komunity Sant´Egidio, prof. Andrea Riccardi.

Uplynulých deset let se dialogu vysmívalo jako nebezpečné naivitě. Podle mého názoru však je v našem mnohopolárním světě zapotřebí vláken dialogu, z kterých se neustále tká látka mezilidského soužití. Rozhovor se musí stát všeobecným uměním národů. Myslím, že evropský kontinent ještě disponuje kulturními i lidskými zdroji umožňujícími dialog. Zároveň je však jeho nebezpečím rozdělení na množství malých celků, které je velmi problematické. Toto setkání chce Evropu povzbudit v jejím povolání k dialogu, neboť jinak jí hrozí uzavření,

řekl Vatikánskému rozhlasu předseda komunity Sant´Egidio.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.