Beatifikace kalabrijské řeholnice

15.9.2011 

Itálie. V jihoitalském kraji Kalábrie se 14.9. poprvé v dějinách konala beatifikace. V diecézi Cosenza byla blahoslavena řeholnice Elena Aiellová. Jak připomněl Svatý otec, tato beatifikace se koná vzápětí po uzavření eucharistického kongresu – také nová blahoslavená učinila z eucharistie základní potravu svého života, svátost, která dávala smysl jejímu směřování a všem jejím každodenním činnostem.
Elena Aiellová se narodila jako čtvrtá z osmi dětí v malé kalabrijské vesničce, v jedenácti letech ztratila matku a o dva roky později vstoupila do kláštera. V roce 1928 otevřela v Cosenze domov pro osiřelé dívky, z nějž se vyvinula kongregace Malých sester od utrpení Našeho Pána Ježíše Krista, schválená roku 1949. Její “malá cesta ke svatosti” je obsažena v křížové cestě každodenní oběti a účasti na Ježíšově utrpení.
Svatost matky Eleny se projevovala její překypující dobrotou ke všem, zejména nejmenším a vyděděným – proto ji lidé začali brzy nazývat “svatou sestrou”, řekl Vatikánskému rozhlasu kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.