Násilná smrt mladého kněze

13.9.2011 

Jak dnes v ranních hodinách potvrdila policie v lokalitě Chocó, která se nachází na hranicích Kolumbie s Panamou, v obci Capurganá byl zavražděn její farář Gualberto Oviedo Arrieta. Tomuto teprve čtyřiatřicetiletému katolickému knězi, jenž byl vysvěcen před pouhými dvěma lety, neznámí pachatelé roztříštili lebku a tělo zanechali na faře v Capurganá, které je turistickým letoviskem na břehu Karibského moře. Podle úřadů nic nenasvědčovalo násilné loupeži, protože fara zůstala v pořádku a nic z ní nezmizelo.
Jedná se již o šestého umučeného katolického duchovního od začátku tohoto roku. Zločin odsoudil biskup diecéze Apartadó, který připomněl, že zavražděný kněz byl mladý, nadaný a činný především v profesionální formaci. Kolumbijští biskupové ve společném prohlášení vyjádřili smutek nad smrtí otce Ovieda a apelovali na rychlé a účinné vyšetřování trestného činu, který se odehrál vzápětí po skončení „Týdne míru“, jehož se v těchto dnech Bogotě zúčastnilo množství věřících.
Podle kolumbijské biskupské konference byli za posledních pětadvacet let v zemi zavražděni dva biskupové, osm řeholníků a řeholnic, tři seminaristé a celkem 79 kněží.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.