Pocta newyorským požárníkům

12.9.2011 

Sobotní mše svatá v newyorské katedrále sv. Patrika byla modlitební poctou pro více než 3 tisíce obětí teroristického útoku před deseti lety. Liturgii předsedal arcibiskup Francis Chullikatt, vatikánský představitel při OSN. Během obřadu byli zvlášť připomenuti hrdinové tohoto tragického okamžiku – přes 300 hasičů, kteří přišli o život pod ruinami Světového obchodního centra. Na znamení paměti byli přečtena jejich jména a místní arcibiskup, Timothy Dolan uvedl, že ve svatyni Boha, který chce spásu pro všechny, se hasiči, spěchající zachránit jiné, musí cítit jako doma.
Bohoslužby se účastnil také starosta New Yorku, Michael Bloomberg, který rozhodl o vypuštění náboženských momentů z oficiálního vzpomínkového aktu. Proti tomuto kroku protestovala v místech Ground Zero skupina duchovních různých vyznání. Jiný názor vyjádřil na toto téma katolický arcibiskup New Yorku a tamní rada rabínů. Poukázali na možnost zúčastnit se desítek náboženských obřadů zorganizovaných při té příležitosti na různých místech města. Jedním z nich byla právě připomenutá liturgie v katedrále sv. Patrika.

Hrdinství newyorských hasičů před deseti lety připomněl také vatikánský mluvčí. V pravidelném sobotním rozhlasovém fejetonu P. Federico Lombardi uvedl, že teroristický útok na samém počátku nového tisíciletí ohlašoval, že nadcházející čas nebude dobou pokoje a nezměnila to ani smrt autora tohoto hrůzného činu.
„Jedenácté září bylo ovšem také dnem, ve kterém se jedni snažili uniknout hrozbě smrti a stovky jiných spěchali nebezpečí navzdory, aby přinesli obětem pomoc“, napsal italský jezuita. „Dávali své životy, aby zachránili život druhých. Byli přesvědčeni, že právě to mají udělat a byli k tomu připraveni. Oběť newyorských hasičů a dalších, kdo dělali totéž, zůstává jako záblesk světla v chmurném dni. A kolik angažovaného soucitu, služby, modlitby, kolik úsilí o porozumění, dialog a pokoj nastoupilo později, v diskrétních, ale konkrétních formách ze strany těch, kdo se nepoddali zlosti a touze po pomstě! Kolik nenávisti, ale také lásky! Co převážilo? Co nadále převažuje? Co převáží v budoucnosti? My, kteří se necháváme vést Božím jménem toužíme, aby všichni ctitelé Boha z této vzpomínky ještě jednou načerpali pevnou vůli ke službě životu a pokoji“, čteme v pravidelném komentáři Otce Federica Lombardiho.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.