Pravda má být předávána s úctou, ale bez kompromisů

8.9.2011 

Vydávat svědectví pravdě, která osvobozuje, s mírností a pevností, ale bez kompromisů – o tom mluvil Benedikt XVI. na rozloučenou s 5. skupinou indických biskupů, kteří dnes končí svou návštěvu Ad limina Apostolorum. Jde o 23 biskupů z arcidiecézí Bombay, Nagpur, Goa a Damão, Gandhinagar a Bangalore.

Svatý otec připomněl množství církevních institucí, které jsou znamením Boží lásky ke všem lidem bez rozdílu, jako školy, sirotčince, zdravotní střediska, nemocnice a další zařízení sloužící nejen katolíkům. Ocenil zejména působení katolických škol a povzbudil biskupy k jejich dalšímu rozvoji, aby vychovávaly osobnosti se smyslem pro hodnoty a s pevným charakterem. Připomněl také, že biskupové mají dohlížet na kvalitu vzdělání a dbát na katolický charakter výuky.
Školy ale nejsou jediným místech, v nichž se církev snaží vyučovat a formovat člověka v intelektuální a morální pravdě, pokračoval Benedikt XVI.:

„Jak víte, veškerá činnost Církve má směřovat k oslavě Boha a naplňovat jeho lid pravdou, která osvobozuje (srov. Jan 8, 32). Tato zachraňující pravda, jež je jádrem pokladu víry, musí zůstat v základu všeho snažení v Církvi a má být předkládaná druhým vždy s úctou, ale také bez kompromisů,“ řekl papež v promluvě k indickým biskupům.

Jak zdůraznil, tato schopnost zprostředkovávat pravdu s mírností a pevností zároveň je darem, který by měl být rozvíjen zvláště u učitelů katolických institutů pro vyšší vzdělání a těch, kdo jsou pověřeni formací a vyučováním v seminářích a v katechetických kurzech.

„Ti, kdo učí jménem Církve, mají zvláštní závazek věrně předávat bohatství tradice, ve shodě s magistériem a způsobem odpovídajícím potřebám dneška. Stejně tak studenti mají právo dostat v plnosti intelektuální a duchovní dědictví Církve. ... Když pak přijdou do kontaktu se světem, ponesou členové Církve svědectví Boží lásky k celému lidstvu, budou nostiteli křesťanského svědectví přátelství, úcty a lásky. Nebudou okolní svět odsuzovat, ale budou mu nabízet dar spásy.“

V závěru Benedikt XVI. povzbudil své – jak řekl – bratry biskupy, aby ani v obavách ze stagnace povolání neztráceli ze zřetele, že jedině Ježíš Kristus je odpovědí na nejhlubší lidské touhy a otevřeně o tom mluvili s mladými lidmi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.