Kubánské jaro víry

6.9.2011 

Arcibiskupství v Havaně vydalo tiskové prohlášení v souvislosti s násilnými zásahy proti sdružení „Dámy v bílém“, ke kterým došlo minulou neděli na dvou místech na ostrově – v provinciích La Habana a Matanzas. Tato organizace sdružuje matky, manželky a další příbuzné vězněných disidentů. Kard. Jaime Ortega prohlašuje, že násilí jakéhokoliv druhu, jak verbální, tak fyzické, páchané na bezbranných osobách, není ospravedlnitelné. V prohlášení se uvádí, že kubánská vláda informovala církev, že na národní úrovni nebylo přijato rozhodnutí k zákroku proti ženám protirežimních oponentů. Kubánská církev v současnosti a za každých okolností usiluje o dobro kubánského lidu, smíření, mír a pokojný rozvoj země, opakuje havanský arcibiskup důrazně především těm, kteří si toho ještě nevšimli, jak dodává.

Kard. Ortega hovoří o změnách, kterými ostrov prochází, které národ vyžaduje a na které čeká. Jako „štastné jaro víry“ označil havanský arcibiskup při své nedělní homilii v hlavním městě současnou situaci katolické církve. Kubánští věřící završují poslední rok tříleté přípravy na oslavy nalezení mariánské sošky Virgen de la Caridad del Cobre. Před čtyřmi sty lety ji vylovili tři rybáři a donesli do města El Cobre, odkud se kult rozšířil po celém ostrově. Papež Benedikt XV. v roce 1916 Madonu z Cobre prohlásil patronkou Kuby.

Již více než rok trvá národní mariánská pouť po kubánských diecézích, která vyvrcholí slavnostním vstupem do hlavního města na konci tohoto roku. Obdobné slavné procesí se naposledy uskutečnilo před šedesáti lety, sedm let před nástupem Fidela Castra k moci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.