Arcib. Martin: premiérova slova žádají vysvětlení

5.9.2011 

„Kamkoliv se nyní vydáme, musíme jít společně,“ uvedl arcibiskup Diarmuid Martin v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas po sobotním zveřejnění odpovědi Svatého stolce irské vládě na tzv. Cloyne report.

„Atmosféra napětí a polemik ničemu neprospěje,“ dodal „musíme se ale také řídit tím, co je pravdivé, ujišťovat se o tom, že co je řečeno, je pravda.“ Pokud jde o vatikánskou odpověď dublinský arcibiskup si všímá důrazu, který Kongregace pro nauku víry v posledních deseti letech kladla na respekt k zákonodárství jednotlivých států pokud jde o případy zneužívání nezletilých. Role Církve a státu pokud jde o ochranu dětí je různá:
„V tom se dostáváme k ústřednímu motivu implicitně obsaženému v Cloyne reports: i nejlepší normy nas větě musí doprovázet funkční proces nezávislého monitorování a revize každodenní praxe. V rámci katolické církve má tuto věc na starost zvláštní výbor (National Board for the Safeguarding of Children). Primární odpovědnost v ochraně dětí ve všech sférách irské společnosti ovšem leží na státu,“ dodal dublinský arcibiskup.

Jak uvedl irský primas v oficiálním prohlášením vydaném v sobotu, jedním z klíčových bodů premiérova vystoupení bylo tvrzení, že se „Svatý stolec pokoušel bránit vyšetřování v suverénní demokratické republice ještě před třemi lety nejen třemi desetiletími.“ Prohlášení kard. Martina uvádí, že pro toto tvrzení neexistuje žádný důkaz. Rovněž premiérův kabinet potvrdil, že Enda Kenny neodkazoval k žádné konkrétní události. Jde tedy o výroky, které si žádají vysvětlení, upozorňuje dublinský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.