Zemřel kard. Deskur

4.9.2011 

Ve věku 87 let včera zemřel v Římě kard. Andrzej Maria Deskur, jeden z prvních vatikánských odborníků pro otázky médií a osobní přítel Jana Pavla II. Posledních 33 let strávil na invalidním vozíku.

Kard. Deskur se narodil v roce 1924 v polské diecézi Kielce. Seminární formaci zahájil v Krakově a ukončil ve Švýcarsku. Protože se ve stalinských dobách nemohl vrátit do vlasti, byl na kněze vysvěcen v roce 1950 ve Francii a o dva roky později odjel do Říma, kde zůstal do konce života.

Ve Věčném městě kard. Deskur zahájil práci v Papežské komisi pro kinematografii, rozhlas a televizi, nově utvořené Piem XII., později změněné na Papežskou radu pro sdělovací prostředky. S tímto úřadem spojil svůj život a posléze se stal jeho předsedou. Účastnil se prací II. Vatikánského koncilu. V roce 1974 jej Pavel VI. jmenoval biskupem.
V roce 1978 utrpěl mozkovou příhodu, která jej na zbytek života upoutala k invalidnímu vozíku. Kardinálem byl jmenován v roce 1985. Po odchodu do penze v roce 1984 stál kard. Deskur v čele Papežské akademie P. Marie Neposkvrněné.

Pohřeb kard. Andrzeje Maria Deskura proběhne 6. září v 11:30 ve Vatikánské bazilice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.