Katolicko-pravoslavné sympózium o svědectví církve v současném světě

2.9.2011 

Dnešní svět potřebuje evangelizátory s apoštolskou horlivostí sv. Pavla, napsal Benedikt XVI. v listu u příležitosti katolicko-pravoslavného kongresu, který probíhal od 30. srpna do 2. září v řeckých Thesalonikách na téma: „Svědectví církve v současném světě.“ Dvanáctou edici tzv. interkřesťanského sympózia zorganizovala fakulta pravoslavné teologie tamní Aristotelovy univerzity ve spolupráci s Institutem františkánské spirituality Papežské univerzity Antonianum.

Téma sympózia je v centru mých starostí a modliteb, ujišťuje Svatý otec v listu adresovaném předsedovi vatikánského úřadu pro jednotu křesťanů, kard. Kochovi. Připomíná, že právě tato otázka jej před rokem vedla k ustanovení Papežské rady pro novou evangelizaci. „V dnešním světě jsme svědky dvou protichůdných jevů – pokračuje Benedikt XVI. – na jedné straně zaznamenáváme rozptýlenost nebo necitlivost vůči transcendenci, na straně druhé ale celá řada ukazatelů dosvědčuje, že v mnoha srdcích zůstává hluboká nostalgie po Bohu, jež se projevuje různými způsoby a mnoho mužů a žen vede k upřímnému hledání.“

Papež zdůraznil, že v této situaci je důležité svědectví jednoty, k němuž přispívá vzájemné poznání našich tradic a upřímné přátelství. Jako evangelizátoři máme být schopni povznést se nad spory a napětí, díky společnému, upřímnému a nezainteresovanému hledání pravdy, jak napsal Pavel VI. v encyklice Evangelii nuntiandi (n. 77). V závěru listu Benedikt XVI. svěřil práce sympózia přímluvě sv. Pavla, který právě v antické Soluni hlásal evangelium jako první.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.