Setkání mládeže je návratem k hodnotám

1.9.2011 

Světové dny mládeže v Madridu jsou velkým úspěchem, který shromáždil „zdravé lidi“ a představuje „návrat k hodnotám“. Tak se vyjádřil David Hachuel, místopředseda madridské židovské komunity, která dala setkání mladých ve španělském hlavním městě plnou podporu.
„My, kteří smýšlíme stejně, bychom měli být pospolu. Katolíci, podobně jako jiné skupiny, mají právo svobodného projevu, i kdyby to mělo vyvolávat protesty. Mají právo věřit v to, v co věří. Proto pociťujeme tuto blízkost, protože my, Židi, víme, co znamená být očerňováni – říká David Hachuel.
Podle místopředsedy madridské židovské komunity „papežova cesta byla naprostým úspěchem“ a „největší událostí posledních desetiletí.“ „Vidět Madrid plný nejrůznějších mladých lidí, zdravých a nabitých pozitivní energií, bylo něčím zcela mimořádným. Hodnocení může být jen pozitivní.“ Světové dny mládeže měly být silnou duchovní zkušeností a podle představitele židovské obce se tak i stalo.
David Hacheul zdůrazňuje také prozíravost Církve, která svěřila audit setkání mladých mezinárodní firmě Price Waterhouse Cooper. „Světové dny mládeže přinesly Madridu velmi mnoho, proto nerozumím pokusům o jejich kritiku,“ dodal židovský představitel.
David Hachuel zdůraznil také papežovu výzvu k návratu k hodnotám: „To není výlučně křesťanské poselství. Stojíme před hlubokým etickým relativismem, který usiluje o pozbytí hodnot , které mnoho lidí považuje za elementární zásady své výchovy. V tom se plně shodujeme s papežem: v současné společnosti je potřeba hodnot, abychom se mohli postavit relativismu a věřit v morální zásady.“ Důležitým aspektem papežských promluv bylo to, že „nežijeme v tyranii jednotlivce, že neexistuje absolutní „já“, ale že dnes potřebujeme společné duchovní hodnoty a službu druhému,“ uvedl David Hachuel

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.