Víra, kněžství a hudba

1.9.2011 

„Dnes večer jsme se ponořili do posvátné hudby, oné hudby, jež se zcela zvláštním způsobem rodí z víry a je schopna víru vyjadřovat a sdělovat,“
řekl Benedikt XVI. v závěru včerejšího koncertu v Castelgandolfu. Svatému otci jej věnoval dlouholetý papežský kapelník a od poslední konzistoře také kardinál, Domenico Bartolucci. Výběr z jeho děl provedl sbor z Pesara „Rossini Chamber Choir“a filharmonický orchestr kraje Marche.

Ve svém poděkování papež vyzdvihl – jak řekl – tři aspekty charakterizující skladatelův život, totiž víra, kněžství a hudba:

„Drahý kardinále Bartolucci, víra je světlem, které vždy orientovalo a vedlo Váš život, které otevřelo vaše srdce k velkorysé odpovědi na Pánovo volání – a právě z ní také vyvěrá styl vašich skladeb.“

Papež připomněl solidní hudební vzdělání kard. Bartolucciho, nejprve při dómu v rodné Florencii a na tamní konzervatoři a posléze v Papežském insitutu pro posvátnou hudbu.

Hudba Vám vždy byla privilegovaným jazykem, v němž jste předával víru Církve a pomáhal v cestě víry tomu, kdo poslouchá vaše díla. Svou kněžskou službu jste vykonával i skrze svou hudbu.Vaše skladby kráčí ve stopách velkých autorů posvátné hudby, zejména Sixtínského sboru, který jste po mnoho let vedl. Vyznačují se zhodnocováním vzácného pokladu gregoriánského chorálu a umným využíváním polyfonie, s věrností tradici, ale v otevřenosti novým tonalitám“ - řekl Benedikt XVI. ve svém poděkování za koncert věnovaný kardinálem Domenikem Bartoluccim.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.