Statistická ročenka německé církve

30.8.2011 

V Německu je stále méně kněží i pokřtěných. Vyplývá to ze statistické ročenky připravené Německou biskupskou konferencí, která byla včera představena v Bonnu. Většina dat a tendencí nebudí velké naděje. Vyjímkou je školství: rodiče stále častěji posílají děti do škol a vzdělávacích zařízení spravovaných katolickou Církví.

Ačkoliv statistiky neříkají nic o víře německých katolíků, jak píše v úvodu ročenky arcibiskup Robert Zollitsch, data hovoří neúprosně. V současnosti působí v Německu přes 15 tisíc kněží. Před dvěma lety vstoupilo do semináře 120 Němců, před rokem už jenom 79. Za posledních 20 let počet kněží klesl o 23%. Počet trvalých jáhnů se v tomto období zdvojnásobil. Před dvaceti lety jich bylo půldruhého tisíce, dnes více než tři tisíce.
V Německu v současnosti žije 25 milionů katolíků, což je o dva miliony méně než v roce 2000. V minulém roce z Církve vystoupilo 200 tisíc Němců.

Pozitivně se naopak rozvíjí katolické školství. V Německu je více než tisíc katolických škol a 10 tisíc mateřských školek, do kterých se stále častěji hlásí nekatolíci. Úspěch se většinou vysvětluje vysokou úrovní církevních vzdělávacích zařízení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.