Očitý svědek

11.4.2004 

Z Iráku píše babylonský patriarcha Chaldeů Emmanuel III. Delly.

Zdravím vás ze země Abraháma, z Chaldejského Uru. V těchto svatých dnech žádáme všechny, aby pamatovali na naši zem, trýzněnou tolik let různými válkami. V síle vašich modliteb naléhavě prosíme Pána pokoje, aby udělil mír a klidné prostředí obyvatelům této oblasti, zavlažované dvěm řekami, o nichž se zmiňuje Písmo svaté, Tigrit a Eufrat.

Křesťanství vstoupilo do tohoto koutu světa již na úsvitu křesťanské éry a většina našich věřících mluví aramejským jazykem, týmž, který užíval náš Pán Ježíš Kristus. Navzdory všem pohnutým životním osudům, protivenstvím a dramatům, s nimiž se křesťané setkali v této zemi, starobylé Mezopotamii, si dokázali uchovat víru. Tímže museli čelit pronásledováním a masakrům vyrostli mezi nimi mučedníci pro Krista.

Nebudete se divit, když řeknu, že současná společenská a politická situace není taková, jakou bychom si přáli, ale navzdory tomu křesťané v těchto dech slaví obřady Svatého týdne. Snaží se zachovat obvyklé vzezření ve znamení trýzně, ale nikoliv zoufalství.

Ve všech našich kostelích a ve všech našich farnostech jsme slavili Květnou neděli: navzdory politickému napětí byly chrámy plné věřících, kteří hlasitě zpívali hymny naší liturgické tradice. Tisíce mladých pak zvedli nad hlavy olivové ratolesti a nesli si je do svých domovů, na znamení pokoje a požehnání.

Jediné předběžné opatření bylo rozhodnuto: neslavit velikonoční vigilie v noci, jak se to obvykle dělalo, a to kvůli nedostatečné bezpečnosti pro účastníky. Je jasné, že irácký lid není vůbec spokojen se situací, v jaké musí žít: uprostřed mravního i hmotného strádání. A pak krádeže, únosy, všemožné násilí, vraždy, jež zplodil duch pomsty. Je však všeobecně rozšířena mimořádná důvěra v Pána, že se situace zlepší, díky modlitbám, které se pozvedají v celém světě a díky tak starostlivým zákrokům našeho Svatého Otce Jana Pavla II. Církev hledá spolu s lidmi dobré vůle každou cestu, jak dosáhnout míru a bezpečnosti pro tuto iráckou rodinu ? muslimskou i křesťanskou ? aby mohla zakoušet dobu stability a spravedlnosti, blahobytu a pravé svobody ve všech oblastech: v náboženské, kulturní, politické a sociální.

V těchto hodinách se v našich komunitách navzájem zdravíme, jak nás tomu naučili naši aramejští předkové: ?Náš Pán vstal z mrtvých?. A na tento pozdrav se odpovídá: ?Opravdu vstal z mrtvých. Buď sláva jeho Jménu?. Nuže tento milý pozdrav posíláme všem svým bratřím ve všech částech světa.

Emmanuel III. Delly

Podle Avvenire připravil P. Josef Koláček SI

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.