Jmenování tří papežských legátů: 600 let eucharistického zázraku v Chorvatsku, 25. italský eucharistický kongres, 1000 let benediktinského opatství v Cava v Kampánii

27.8.2011 

Benedikt XVI. jmenoval kardinála Josefa Tomka svým legátem na oslavy 600. výročí eucharistického zázraku v chorvatském Ludbregu. „Bez eucharistie nemůžeme být pravými křesťany ,“ připomíná papež ve jmenovací listině. K zázraku došlo 4. září 1411, kdy se před knězem pochybujícím o transubtanciaci při proměňování v kalichu objevila krev. Během staletí došlo na Ludbregu k mnoha dalším zázrakům při modlitbě před relikvií.

Další papežskou jmenovací listinu obdržel kardinál Giovanni Battista Re, kterého Benedikt XVI. vysílá svým jménem na národní eucharistický kongres do Ancony. Jde o 25. setkání toho druhu v Itálii. Začíná 3. září a 11. září jej zakončí Benedikt XVI. osobně.

A do třetice, kardinál Renato Raffaele Martino bude zvláštním papežským legátem pro oslavy tisícího výročí opatství Nejsvětější Trojice v Cava u Salerna. Opatství založil v roce 1011 svatý Alferio, salernský šlechtic, který se toho roku rozhodl pro poustevnický život. Příliv následovníků inspirovaných jeho příkladem si vynutil stavbu kláštera, který přijal benediktinskou řeholi a v dalších stoletích vydal mnoho světců. Hlavní oslavy proběhnou 4. září.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.