Setkání žáků Josepha Ratzingera tentokrát nad tématem evangelizace

26.8.2011 

Otázkám nové evangelizace se věnuje tradiční letní seminář bývalých žáků Josepha Ratzingra. Od včerejška (25.8.) do neděle 28. srpna probíhá v kongresovém centru Mariapoli v papežských zahradách v Castelgandolfu. Mezi čtyřiceti účastníky nechybí vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn, pomocný biskup Hamburku, Hans-Jochen Jaschke, sekretář Papežské rady pro kulturu, mons. Barthélémy Adoukonou, a řada dalších univerzitních učitelů, kněží, řeholníků i laiků, kteří obhajovali své diplomové a doktorské práce v době, kdy Joseph Ratzinger vyučoval na německých univerzitách v Bonnu, Münsteru, Tübingen a v Řeznu.
Dnes se k tzv. Ratzinger Schülerkreis, Kruhu Ratzingerových žáků, připojili také mladí teologové. Tento nový „Schülerkreis“ vznikl před čtyřmi leti a tvoří jej studenti, kteří napsali diplomové práce na papežovy texty.

Setkání probíhají za zavřenými dveřmi. Organizačně je zajišťuje salvatoriánský kněz Stephan Horn SDS, předseda Joseph Ratzinger – Papst Benedikt XVI. – Stiftung, tedy nadace nesoucí papežovo jméno se sídlem v Mnichově. V sobotu 27. srpna vyslechnou účastníci setkání dvě přednášky: Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, profesorka filosofie náboženství na drážďanské univerzitě zvolila téma „Mluvit v Aténách o Jeruzalému. Boží řeč ve vzdorujícím světě“ a ředitel Evangelizační akademie Komunity Emmanuel, Otto Neubauer, promluví na téma „Vždy nová evangelizace – kde se nedostatek stává mostem mezi lidmi“. Sobotního zasedání se zúčastní Benedikt XVI. a přednese krátký úvodní projev.

Připomeňme, že sekání Ratzingrových doktorandů mají tradici daleko delší než jeho pontifikát. První se konalo už v roce 1977 po jeho jmenování na arcibiskupský stolec Mnichova a Freisingu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.