Kritika církve svědčí o jejích plodech

25.8.2011 

Agentura KNA zveřejnila měsíc před papežovou cestou do Německa obsáhlý rozhovor s berlínským apoštolským nunciem, jímž je arcibiskup Jean-Claude Perisset. Svatý otec po své účasti na Světových dnech mládeže v Kolíně nad Rýnem v roce 2005 a návštěvě rodného Bavorska poprvé přijíždí do země oficiálně, tzn. že se jako hlava katolické církve setká s německými nejvyššími státními představiteli a promluví v budově parlamentu. Právě kvůli projevu v Bundestagu se vznesla kritika některých politiků, podle nichž církevním představitelům toto právo nepřísluší. Jak uvedl arcibiskup Perisset, Svatý otec vystoupí na pozvání spolkového sněmu a jako zástupce Svatého stolce, s nímž Německo udržuje diplomatické styky.

Papežský nuncius v Berlíně se necítí znepokojen ohlášenými protestními akcemi. Podle jeho názoru, mají lidé právo demonstrovat, avšak měli by rovněž respektovat odlišnou víru katolické církve. Významné bude setkání Benedikta XVI. s představiteli evangelické církve v erfurtském augustiniánském klášteře, v jehož mnišské komunitě žil Martin Luther. Arcibiskup Perisset tento krok považuje za velké znamení naděje na cestě k brzkému smíření obou církví. Rovněž setkání se zástupci strany zelených není pro papežského nuncia otázkou barev, které už byly podle jeho slov všechny přítomny již při stvoření světa, nýbrž hodnot a hlásání víry. Katolíci se zapojili i do strany zelených, dodává Jean-Claude Perisset. Nunciovi francouzského původu nevadí ani kritiky vůči katolické církvi v Německu. Jsou důkazem toho, že církev žije a je pro společnost důležitá. Jak říká francouzské přísloví, kamenují se pouze ty stromy, které nesou ovoce, uchyluje se Perisset do svého rodného jazyka. Vysoký počet přihlášených na papežskou mši v hlavním městě navíc dokazuje, že Berlín není natolik pohanský, jak se říká. Návštěva východoněmecké erfurtské diecéze a Freiburku v západní části země je zase pozitivním signálem pro sjednocené Německo.

Nejdůležitějším posláním příští apoštolské cesty Benedikta XVI. tak bude především povzbuzení německé církve v naději a úsilí o novou evangelizaci. Vatikánský diplomat nepochybuje, že se tento záměr naplní. Papež má v Německu i Římě dobré spolupracovníky, pomůže mu Duch svatý a krom toho – ve své rodné zemi přeci nepotřebuje tlumočníky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.