50 let nadace Adveniat

25.8.2011 

Padesáté výročí vzniku oslavila charitativní nadace Adveniat. Založil ji německý episkopát rok před zahájením II. vatikánského koncilu s cílem podpořit církev v Latinské Americe.

Němečtí biskupové rozhodli o založení nadace před půl stoletím, na svátek sv. Růženy z Limy, patronky Latinské Ameriky, předně proto, aby odpověděli na potřeby tamních křesťanů, ale také z vděčnosti Němců za pomoc, které se jim odtud dostalo bezprostředně po válce. Právě země jako Chile, Argentina a Brazílie organizovaly v 50. letech humanitární akce pro poválečné Německo. Nadace Adveniat je dnes vedena skupinou laiků se sídlem v diecézi Essen. Každoročně realizuje více než 3 tisíce projektů s investicemi více než 40 milionů euro. Většina fondů je určena na stavbu škol, nemocnic a kostelů, ale také na vzdělávání katechetů, podporu řeholních společenství a církevních médií.
Jak řekl jeden z představitelů nadace, Reiner Wilhelm, Adveniat není zatížena zbytečnou byrokracií a projekty nejsou vymýšlené v Německu, ale navrhují je přímo místní církve Latinské Ameriky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.