Mítink za přátelství mezi národy tentokrát o jistotě existence

23.8.2011 

V italském letovisku na pobřeží Jaderského moře se tento týden koná 32. ročník Mítinku za přátelství mezi národy, organizovaného katolickým hnutím Comunione Liberazione. Tématem letošního setkání je citace z díla zakladatele tohoto hnutí, Mons. Luigi Giussaniho : „a existence se stává nesmírnou jistotou“. Podle zakladatele hnutí zprostředkovává tuto jistotu dar Ducha svatého, díky němuž se „ochromující bezmoc“ mění v „uvědomění a energickou schopnost“, s níž se apoštolové stávají odvážnými svědky Božího plánu (viz Il cammino al vero é un´esperienza, Rizzoli, Milán 2006).

Týden v riminských veletržních prostorách je rozčleněn na více než stovku tematických okruhů. V sekci „Setkání“ se diskutuje o hlavním tématu mítinku; „Focus“ nabízí odborné diskuse; v debatní skupině „Italská kavárna“ mohou mladí lidé hovořit s právníky a historiky o procesu sjednocování Itálie, od něhož právě letos uplynulo 150 let; sekce „Texty a kontexty“ představuje knihy, hudbu a filmy. K doprovodnému programu náleží také výstavy, přitahující četné návštěvníky. Mezi letošními vystupuje do popředí expozice Madon z kraje Abruzzo – sbírka sochařských a malířských děl s mariánskou tematikou, zachráněných před zemětřesením. Nad titulem konference, tedy „jistotou existence“ ve svých oborech se zamýšlejí univerzitní profesoři a teologové, vědci i podnikatelé, politici i filosofové.
Účastníků mítinku zaslal pozdravné poselství Svatý otec a kromě jiných státních představitelů mezi ně zavítal také italský prezident Giorgio Napolitano.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.