Světové dny mládeže ve španělském tisku a španělské společnosti

17.8.2011 

Všechny hlavní deníky na prvních stránkách shodně přinášejí fotografie a zprávy ze včerejší zahajovací mše. El Pais, který vychází v největším nákladu, hovoří o invazi mladých, kteří díky omezení dopravy na hlavních městských tepnách doslova zaplavili celé město. Otiskuje prohlášení místostarostky Madridu Any Botellové, podle níž jsou protestní manifestace pouhou provokací. Deník El Mundo definuje na své první stránce Benedikta XVI. jako “moudrého starce” a věnuje čtenářům dvanáctistránkovou zvláštní přílohu věnovanou setkání mládeže.

Dále přináší kuriózní zprávu o sestře Teresitě, která po 84 letech opustí klausuru, aby se v pátek setkala s papežem. Řeholnice vstoupila do kláštera v devatenácti letech, v den narození Josepha Ratzingera, a vyšla z něj pouze jednou během občanské války ve Španělsku. Deníky ABC a La Razón informují o ekonomickém přínosu setkání, které definují jako “požehnání” pro kavárny a obchody v centru města, kde několik měsíců trh nefungoval kvůli protestním hnutím. Asociace ubytovacích a restauračních zařízení hovoří o sedmnáctiprocetním nárůstu fakturace pouze za první den programu. Levicový list Publico požaduje, aby religiózní symbolika zůstala omezena na privátní sféru a aby byla odstraněna církevní privilegia. O poutnících informuje v souvislosti s 16 hospitalizacemi a třemi stovkami mladých, kteří vyhledali zdravotní ošetření. La Gaceta píše o levici, která je “rozlobena papežovou mocí přitáhnout masy”, a dodává, že “levice rozumí mnoha věcem, avšak nikoliv demokracii”.

V Madridu se podle oficiálních údajů akreditovali zástupci 4700 médií. Přímé přenosy z Madridu pro české posluchače a diváky zajišťuje katolická televize NOE a Rádio Proglas. Sobotní vigilii bude v přímém přenosu vysílat druhý program české televize od půl deváté večer.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.