Madridský arcibiskup zahájil Světové dny mládeže

17.8.2011 

Včerejšího zahájení Světových dnů mládeže na madridském náměstí Plaza de Cibeles se zúčastnilo asi tři sta tisíc poutníků. Eucharistické slavnosti předsedal madridský arcibiskup Antonio María Rouco Varela, s kterým koncelebrovalo osm stovek biskupů, arcibiskupů a kardinálů a na osm tisíc kněží. V evangeliáři použitém při liturgii je uložena ampulka s krví bl. Jana Pavla II. I touto relikvií se zakladatel Světových dnů mládeže zpřítomňuje dnešním mladým. Právě Janu Pavlu II. věnoval madridský arcibiskup zahajovací mši svatou a připomněl jeho lásku ke Kristu, která mladé tak přitahovala.

Drazí mladí, Kristus vás hledá a vychází vám vstříc v těchto Světových dnech mládeže. Nechte se jím nalézt a najděte tak klíč k tomuto setkání. Začněte takto a uvidíte, že budete mít úspěch.

řekl kard. Rouco Varela a vyzval mladé k evangelizaci svých vrstevníků. Změněný kontext společnosti a její relativismus vyvolávají větší potřebu setkání s Kristem, zdůraznil madridský arcibiskup. I generaci Benedikta XVI. – nejenom účastníkům madridského setkání, ale také jejich nevěřícím a nepraktikujícím přátelům – Ježíš ukazuje cestu a cíl pravého štěstí, uzavřel kard. Rouco Varela a svěřil mladé pod ochranu Panny Marie, “Matky mládeže”. Na závěr mše svaté poutníky pozdravil kard. Stanislaw Rylko, předseda Papežské rady pro laiky, organizátorky Světových dnů mládeže. Připomněl mladým, že je čekají nezapomenutelné dny důležitých objevů a rozhodnutí určujících jejich životy.

V těchto dnech bude ve středu našich úvah víra, protože víra je rozhodující faktor v životě každého člověka. Přítomnost či nepřítomnost Boží vše mění. Víra jsou kořeny, které nás živí mízou Božího slova a svátostí, je základem a skalou, na níž lze vystavět život, jako kompas s jistotou řídí naše volby a určuje rozhodující směřování naší existence.

Kardinál Rylko se však vzápětí dotázal, zda je ještě možné věřit v dnešním světě, jenž Boha odmítá a tváří se, jako by Bůh nebyl.

Vy jste přišli sem do Madridu z nejvzdálenějších koutů země, abyste nahlas řekli celému světu – a především hluboce dezorientované Evropě – vaše přesvědčivé “ano”. Ano, je možné věřit. Ba co víc, víra je nádherné dobrodružství, díky němuž odhalujeme velikost a krásu našeho života.

Kard. Rylko vyzval mladé, aby společně s apoštoly volali ke Kristu : “Dej nám více víry!” (Lk 17,5). V závěru svého pozdravu poutníkům připomněl papeže Jana Pavla II., který se za nimi vrací jako jejich blahoslavený ochránce a patron, jako “náročný přítel”, jak sám sebe s oblibou definoval.

Přichází, aby s velkou láskou opakoval : “Nebojte se! Rozhodnutí pro Krista je jako nejcennější perla, o níž se mluví v Evangeliu a pro niž se vyplatí vše obětovat.

Dnešní druhý den setkání mládeže pokračoval katechezemi biskupů – celkem jich bude v těchto dnech předneseno 220 v 27 jazycích. Pro poutníky je připraven také kulturní program v rámci Festivalu mladých. Zítra v poledne přiletí na madridské letiště Barajas Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.