Světový kongres katolických univerzit

13.8.2011 

Na katolické univerzitě Svaté Terezie od Ježíše byl včera zahájen Světový kongres katolických univerzit pod titulem “Identita a poslání katolické univerzity”. Společně s avilskou univerzitou jej organizují další čtyři španělské vysokoškolské instituce.

Konferenci vysokoškolských docentů, vedoucích pracovníků, studentů i vědců zahájil kard. Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu. Citoval Benedikta XVI., který hovoří o zásadním příspěvku katolických institucí k poslání církve. Tento doslova vitální přínos vyplývá z živé Boží přítomnosti, díky níž se každý mladý člověk s radostí zapojuje do Kristova “bytí pro druhé” (Spe salvi ,28). Není však tajemství, pokračoval kard. Grocholewski, že se “vytrácí smysl pro posvátno a jsou otřeseny nepopiratelné základy víry” (apoštolský list Ubicumque et semper). Nová evangelizace tudíž musí zahrnout i katolické univerzity, zdůraznil dále kard. Grocholewski a citoval z papežovy přednášky na Řezeňské univerzitě: “Dokážeme to pouze tehdy, pokud se rozum a víra nově spojí; pokud překonáme sebeurčující omezování rozumu pouze na to, co je ověřitelné pomocí experimentu, a umožníme mu, aby se uplatnil v celé své šíři. V tomto smyslu pak teologie nejen jako historická a vědecká humanitní disciplína, ale jako teologie ve vlastním a pravém slova smyslu, tzn. jako tázání se po důvodu víry, musí mít své místo na univerzitě i v širším dialogu věd.”(10.10.2006)

Dnes dopoledne na kongresu hovořil arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Poukázal na důležitost osobního lidského příkladu vysokoškolských pedagogů, díky němuž nabývá na důvěryhodnosti i jejich profesionalita (viz Evangelii nuntiandi, 41). Studenty naopak vyzval k dosažení zralé a dospělé identity a k pojetí života jako poslání.

Prof. Alejandro Llano Cifuentes z Navarrské univerzity v odpoledním programu uvažoval o přehodnocení dnešní katolické univerzity. Zítra se Vincenzo Buonomo, docent římské Lateránské univerzity, zaměří na přínos katolické univerzitní výchovy pro lidská práva a konečně prof. Stefano Zamagni z Boloňské univerzity vykreslí postmoderní vztah mezi studiem a impériem a roli katolické univerzity v tomto specifickém kontextu. Konference, která se zítřkem uzavírá, se účastní 500 zástupců světových katolických univerzit ze 40 zemí. Někteří z delegátů kongresu se 19. srpna setkají se Svatým otcem v Madridu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.