Vatikánský mluvčí představil novinářům madridské Světové dny mládeže

13.8.2011 

Statisíce mladých, ale také 800 biskupů, to znamená čtvrtina světového episkopátu, 6 tisíc seminaristů a tisíce kněží, to jsou některá čísla, která uvedl mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi, při včerejším briefingu k třetím Světovým dnům mládeže Benedikta XVI. Papežova cesta do Španělska ve dnech 18. – 21. srpna se ovšem neomezí jen na tento festival mladých. Na programu je také setkání s královským párem, premiérem Zapaterem a lídrem opozice, Rajoyem, s akademickým světem a s postiženou mládeží. Vatikánský mluvčí se zastavil také u motta, které papež zvolil pro tyto Světové dny: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držete víry“ (Kol. 2,7)

„Význam těchto slov má samozřejmě vztah také k tématům tohoto pontifikátu, tedy stavět na Kristu také v době, v níž žijeme, v době nejistot a proměn, kdy je jasný a pevný základ obzvlášť důležitý, zejména pro mladé, kteří musí vybudovat svůj život.“

Světové dny mládeže budou probíhat také ve znamení svého zakladatele, Jana Pavla II. Nový blahoslavený, dodal P. Lombardi, je mezi deseti svatými patrony madridského festivalu. Mezi třemi hlavními body duchovního programu uvedl Křížovou cestu na Plaza de Cibeles v Madridu, kterou zahájí a zakončí modlitba Svatého otce, dále modlitební bdění s mladými na letišti „Cuatro Vientos“ spojené s eucharistickou adorací, a konečně mše svatá na témže místě, na které se očekává na milion účastníků. V této chvíli je na Světové dny mládeže oficiálně přihlášeno 400 tisíc lidí, ale – jak připomněl vatikánský mluvčí – podle zkušenosti z minulých let reálný počet účastníků zpravidla až třikrát převyšuje počet předem zapsaných.
Na dotaz novinářů ohledně protestů proti papežově návštěvě P. Lombardi dodal:

„Neřekl bych, že by tu byly nějaké obavy nebo údiv. Je to věc, která je při papežských cestách docela normální; námitky těch, kdo nesouhlasí.“

Vatikánský mluvčí se zastavil také u některých novinek letošního Světového setkání mládeže. Papež bude tentokrát osobně zpovídat a kromě toho bude k dispozici 200 zpovědnic pro mladé účastníky, kteří chtějí přistoupit ke svátosti smíření. Jak upozornil P. Lombardi, Světové dny katolické mládeže se letos sbíhají také s Mezinárodním rokem mladých vyhlášeným Organizací spojených národů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.