Kardinál Schönborn se setkal s protestním hnutím

11.8.2011 

Vídeňský arcibiskup kard. Christoph Schönborn se včera (10.8.2011) setkal s vedoucími členy protestního hnutí „Farní iniciativa“. Jednalo se o první, zahajovací setkání, na němž obě strany definovaly společnou základnu dialogu.

Jak jsme již v našem vysílání informovali, toto sdružení laiků a kněží vypracovalo v polovině června „výzvu k neposlušnosti“, která požaduje po Římu již „dlouho žádanou reformu“ církve. K požadavkům „Farní iniciativy“ patří kněžské svěcení žen a ženatých mužů, nahrazení mše sv. tzv. „eucharistickou slavností bez kněze“, pokud kněží musí sloužit více nedělních bohoslužeb, přístup k eucharistii pro rozvedené, znovu oddané, příslušníky jiných vyznání, či pro ty, kdo z církve vystoupili.

Podle prohlášení vídeňského arcibiskupství prohlásil kard. Schönborn, že jako biskup diecéze nemůže uvedenou petici „nechat jen tak“. Arcibiskup vyzval mluvčí nespokojených kněží, aby do příštího setkání přemýšleli o tom, co rozumí pod pojmy církev a její úřad, poslušnost a svědomí, aby uvažovali nad patřičnou odpovědí na výzvy naší doby a zamysleli se nad přiměřeností své „výzvy k neposlušnosti“. Další kolo rozhovorů se uskuteční na podzim.

Protestní iniciativu kritizovalo více rakouských biskupů, což vídeňského kardinála vedlo k vyjádření o „bolestně zraněné jednotě“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.