Křesťané a muslimové manifestují společně za svá práva v Indii

10.8.2011 

Křesťané dnes opětovně manifestovali v hlavním indickém městě, kde Indická biskupská konference a Národní rada církví vyhlásily „Black Day“ – den smutku proti diskriminaci kasty nedotknutelných. Právě 10. srpna 1950 byl totiž schválen článek ústavy, který přiznává práva a výhody pouze buddhistům, hinduistům a sikhům, zatímco křesťané, muslimové a příslušníci dalších náboženství jsou i nadále znerovnoprávněni. Vatikánský rozhlas hovořil s biskupem diecéze Vasai, mons. Felixem Anthonym Machalo:

Člověk, který nemá v indické společnosti kastu, není nic. Vláda přiznala některá práva nedotknutelným, ale dopustila se diskriminace vůči těm, kteří konvertovali ke křesťanství nebo k islámu. Avšak ústava tvrdí, že všichni Indové jsou si rovni. Dnešní politická situace vypadá tak, že hinduisté se bojí, aby je křesťané nepřipravili o jejich výhody a privilegia. Proto nás žádná politická strana nechce uznat a zaručit nám naše práva.

V boji za práva nedotknutelných jste se spojili s muslimskou menšinou...

Ano, na jedné straně je pěkné vidět, jak se lidé z různých náboženství spojují, aby se dožadovali práv a spravedlnosti. Na druhé straně bych však byl nerad, aby to bylo interpretováno jako koalice proti zbytku společnosti. Spojili jsme se nimi, protože je s nimi nakládáno nespravedlivě, nikoliv proto, abychom vystupovali proti hinduistům, buddhistům a sikům. I někteří lidé hinduistického či buddhistického vyznání jsou s námi solidární, neboť zřetelně vidí, že nám jsou upírána práva.

řekl vatikánskému rozhlasu indický biskup Machado.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.