Světové dny mládeže nejsou financovány z veřejného rozpočtu a přinesou mu zisk.

10.8.2011 

V souvislosti se zprávou o neúnosných nákladech Světových dnů mládeže, kterou přinesla agentura AFP a již převzal např. i český tisk (novinky.cz), přinášíme rozhovor s finančním ředitelem madridského setkání, který před několika dny poskytl Vatikánskému rozhlasu. Fernardo Giménez Barrioconal mimo jiné řekl:

Především chci zdůraznit, že španělské daňové poplatníky nebude setkání stát ani euro, protože událost není financována z veřejných zdrojů. Rád bych naopak zdůraznil pozitivní ekonomický dopad, neboť příjmy z turismu jsou pro Španělsko velmi důležité, zvláště v takovémto kritickém období. Dále bych chtěl dodat, že letošní Světové dny byly zorganizovány s co největší střídmostí a že všechny účty a výdaje jsou dokumentovány s maximální transparentností.

Výkonný ředitel madridského setkání, Yago de la Cierva, uvedl, že letošní rozpočet je o dvacet procent nižší v porovnání s posledním setkáním v australském Sydney před třemi lety, ačkoliv se očekává čtyřnásobně vyšší účast mladých lidí. Více než tři čtvrtiny celkových nákladů si uhradí přímo mladí poutníci, zbytek bude financován z darů firem a soukromých osob.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.