Vivaldiho s Bachem spojuje víra

10.8.2011 

Po včerejším komorním koncertu v papežské letní rezidenci si Svatý otec nepřál dodávat nic k tónům nádherné hudby, která ve všech ještě doznívala, avšak v krátké promluvě pozdravil organizátory hudebního večera a vystupující umělce. Poděkoval členům hudebního ansámblu „New Seasons“ i sólistům Arabelle Steinbacherové a Albrechtu Mayerovi za vynikající provedení, které, jak doslovně uvedl „vycházelo ze srdce“.

Benedikt XVI. pak se pak zastavil u právě vyslechnutých skladeb „dvou velikánů 18.století – Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastiana Bacha, mistra nad mistry“. Obě Vivaldiho kompozice náleží k tzv. concerti ripieni pro smyčce a basso continuo a byly psány hlavně z didaktických důvodů v době skladatelova působení v sirotčinci v Benátkách. Jejich pravidelná výstavba jim nicméně neubírá nic na kráse a intenzitě, zdůraznil Svatý otec.

Domnívám se, že důvodem je Vivaldiho víra. Byl to katolický kněz, který se věrně modlil breviář a konal pobožnosti. Při poslechu jeho duchovní hudby tak vnímáme skladatelova hluboce náboženského ducha. A to je také rys, který jej spojuje s Johannem Sebastianem Bachem, evangelíkem, který Vivaldiho obdivoval a přepracoval mnohé z jeho koncertů. Hluboká zbožnost byla podstatným znakem Bachovy osobnosti a jeho pevná víra nesla a osvětlovala celý jeho život.

Papež připomněl obvyklé zakončení Bachových rukopisných partitur – Soli Deo gloria – Jedině Bohu sláva. Tato značka nám umožňuje porozumět hudbě tohoto velkého skladatele.

Bachovo pojetí umění bylo navýsost náboženské – chtěl hudbou ctít Boha a potěšit lidského ducha. Jeho hudba připomíná zurčení potůčku, nebo, ještě lépe, architektonickou stavbu, kde je vše harmonicky členěno jako jakýsi odkaz na dokonalost harmonie, kterou Bůh vtiskl svému stvoření. Bach je velkolepým „hudebním architektem“, jenž nedosažitelně využívá kontrapunktu. Je architektem, vedeným silným duchem geometrie, který symbolizuje řád a moudrost a reflektuje Boha. Ryzí racionalita se tak stává nejvyšší a nejčistší hudbou, zářící krásou.

zakončil Svatý otec své zamyšlení nad barokní hudbou. Umělci mu odpověděli přídavkem z pera dalšího hudebního génia – Wolfganga Amadea Mozarta.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.