Benedikt XVI.: Edith Stein byla světlem v temné noci

9.8.2011 

Církev dnes slaví svátek jedné ze spolupatronek Evropy, sv. Terezie Benedikty od Kříže, občanským jménem Edith Stein. Tato židovská filosofka z Vratislavi, fascinovaná Husserlovou fenomenologií, přečetla v roce 1921 vlastní životopis sv. Terezie z Avily, konvertovala ke křesťanství a stala se karmelitkou. V roce 1942 zemřela v plynové komoře koncentračního tábora Auschwitz.

V hrůze noci II. světové války nikdy neztratila u očí „naději, Boha života a lásky“, řekl Benedikt XVI. o Edith Stein během své návštěvy v Osvětimi v květnu roku 2006. Mluvil o ní jako o světici naší doby, mučednici, která důsledně následovala Pána. Když dostane možnost uniknout nacistickému šílenství, neudělá to. Nechce zradit svůj lid. Přestože se stala křesťanskou, cítí se být dcerou Izraele a chce s ním sdílet jeho osud.

Jako křesťanka a židovka přijala svůj úděl, že zemře spolu se svým národem a za něj. Němci, kteří byli tehdy dopravováni do Osvětimi a Birkenau a kteří zde zemřeli, byli viděni jako Abschaum der Nation jako vyvrhelové společnosti. Avšak nyní je s vděčností pokládáme za svědky pravdy a dobra, které ani v našem národě nevymizelo. Děkujeme těmto lidem, že se nepodřídili moci zla a stojí nyní před námi jako světla v temné noci. – řekl papež jako syn německého národa při promluvě před památníkem obětí nacismu v Auschwitz-Birkenau

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.