Základním problémem Evropy není ekonomika, ale zapomenutí na Boha

8.8.2011 

„Základním problémem Evropy není ekonomika, i kdyby byla ve velmi špatném stavu, ale zapomenutí na Boha, které přináší sebezničení.“ Kard. Antonio Cañizares o tom mluvil jako host letního kurzu o křesťanství a demokracii, organizovaném Katolickou univerzitou ve Valencii.

Prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti přesvědčoval účastníky konference, že je nutné překonat morální rozklad, jakého jsme svědky, a obnovit „společnost založenou na bezpodmínečných etických zásadách, které patří k podstatě člověka a pravdy o něm a zároveň jej činí svobodným“. Podle španělského kardinála, to nejlepší, čím mohou křesťané prospět dnešní společnosti, je proto nová evangelizace. Současnou situaci popsal jako krizi ani ne tak strukturální a ekonomickou, nýbrž jako krizi lidství, spočívající v promarnění vlastních možností v honbě za ziskem a požitkem za každou cenu, za cenu utrpení druhých, řekl kard. Cañizares.

Poukázal také na filosofické základy evropské identity, ve kterých hraje podstatnou roli důstojnost lidské osoby, od níž se odvíjejí základy právní kultury Starého kontinentu. „Bez lidské osoby nemá budoucnost žádná společnost – uvedl vatikánský kardinál. – A bez důstojnosti lidské osoby nemá perspektivy žádný právní systém.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.