Somálští vzbouřenci uvolnili přístup humanitárním konvojům

8.8.2011 

Muslimští povstalci ze skupiny al-Shebab uvolnili přístup humanitárním konvojům. Ačkoliv somálský prezident označil jejich stažení z hlavního města za vítězství, podle pozorovatelů jde o pouhou změnu taktiky. Vzbouřenci totiž už dříve využívali hladomoru jako předmětu obchodu. Kromě toho, že odmítali vpustit pomoc na území, které kontrolují, vydírají hladovějící obyvatelstvo. Potraviny slibují jen těm, kdo rozšíří jejich řady. Podle Agustina Mahiga, zvláštního vyslance OSN v Somálsku, zůstávají Shebabové trvalým ohrožením. Vysoký komisař pro uprchlíky nicméně oznámil, že první letadlo s humanitární pomocí přistálo dnes a další zásilky jsou plánovány na tento týden. Zároveň vyzval k dalšímu uvolnění fondů na řešení této krize. Jak uvedl, prozatím OSN disponuje 65 miliony dolary, což není ani polovina potřebných prostředků.

Současná humanitární tragédie v zemích Afrického rohu je výsledkem mnohaletých zanedbání a zejména nezájmem o skutečné osudy Afričanů. O tom je přesvědčen spolu s mnohými také italský misionář, o. Giulio Albanese. Jak říká, současná krize trvá ve východní Africe odedávna:

Krize nevznikla nyní. Už před devíti měsíci se říkalo, že smrt hladem hrozí více než 3 milionům lidí v Somálsku. Ukazuje to, jak přistupujeme k problémům Afriky. Teď se alarmuje, že pomoc potřebuje 12 milionů lidí, ve skutečnosti ale nikdy není schopen předložit reálná čísla. Těch lidí může být dokonce 16-18 milionů. V této situaci opravdu překvapují taková rozhodnutí, jakým je např. přeložení termínu setkání donátorských zemí Africké Unie. Mělo proběhnout 9. srpna a bude 25. Osobně to považuji za skandální. Je to jakoby lékař, který může zachránit umírajícímu pacientovi život řekl, že místo léčení pojede na dovolenou a nevidí v tom problém. Rozhodnutí Africké Unie je nejen zanedbáním, svědčí o strašlivé povrchnosti politiků. Jedno je jisté: kdyby se lidé mohli nasytit sliby, na světě by hladu nebylo. Myslím, že je nejvyšší čas přejít od krásných slov k faktům
– dodal italský misionář a novinář, o. Giulio Albanese.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.