V afrických uprchlických táborech žijí lidé obvykle 20 let

8.8.2011 

Obyvatelé Somálska prchají před hladomorem do pohraničích oblastí s Etiopií a Keňou. V etiopském táboře Dolo Ado se o uprchlíky stará také Otec Frido Pflüger. Jak tento člen jezuitského řádu řekl mnichovské rozhlasové stanici Kirchenradio, příchozí nepotřebují pouze potravu, nýbrž také vzdělání, psychologickou a sociální pomoc.

Znamená to, že těmto lidem, kteří prošli hrůzným obdobím, poradíme, vyslechneme je, v případě potřeby je dále odkážeme na příslušné instituce, pokud je jejich trauma příliš veliké. Tato oblast duševních problémů je často přehlížena, ale lidé si je s sebou přinášejí.

Jakmile to bude možné, „Jezuitská služba uprchlíkům“ (Jesuit Refugee Service) zahájí v uprchlických táborech program vzdělávání. Otec Pflüger k tomu dodává:

To je v těchto táborech životně důležité, neboť sestávají z osmdesáti či dokonce více než z osmdesáti procent z mladých lidí a dětí mladších 18 let, kteří už se nikdy nevrátí domů. Normálně trvá až dvě desetiletí, než lidé z tábora zase odejdou. Právě úlohou jezuitské služby je co nejdříve začít se školním vyučováním, aby měli mladiství něco smysluplného na práci. Je to pro ně zároveň naděje do budoucnosti.

Otec Frido Pflüger zdůrazňuje, jak je pro každého v táboře důležitá víra.

Bez víry by zřejmě nebylo možné tuto situaci snést. Avšak co je důležité - také všichni lidé, s nimiž jednáme, jsou věřící. Žijí ze své víry a opírají se o ni. Právě nyní začal ramadán, postní měsíc, a mnozí uprchlíci v etiopských táborech se dokonce začínají postit. Je to jejich náboženská tradice, která je pro ně velmi důležitá. Z této své víry čerpají nesmírnou sílu. Myslím si, že ti lidé situaci snášejí jen díky své víře, která jim dodává naději a důvěru.

sdělil telefonicky mnichovskému Kirchenradio Otec Frido Pflüger.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.