V Indonézii znovu hoří kostely

6.8.2011 

V první den ramadánu, který se letos přesně kryje se srpnem, podpálili muslimové na Sumatře dva protestantské domy modlitby. Tamní křesťané uvádějí, že polití benzínem a následnému podpálení objektů asistovalo zhruba 100 ozbrojených mužů. Následující noc potkal stejný osud ještě další protestantský sbor.

V převážně muslimské části ostrova nikdy dřív k podobným incidentům nedocházelo. Mluvčí indonézské federace protestantů Communion of Churches in Indonesia se domnívá, že důvody jsou spíš politické než náboženské. Pachateli jsou údajně muslimští přívrženci politického vůdce, který prohrál v posledních lokálních volbách. Vítěze naopak podporovali křesťané. Místní média ale záležitost intepretují jinak: muslimové se prý cítili uraženi hlasitým zpěvem protestantů, v době, kdy se oni postí.

Z 228 milionů Indonézanů tvoří 86% muslimové, křesťanů je pouhých 9% a dvě třetiny z nich jsou protestanté. Od roku 1967 došlo k podpálení 1200 kostelů různých vyznání. V poslední době se útoky na křesťany množí a jejich pachatelé dostají velmi nízké tresty. Po té, co letos v červnu jávský imám vybídl k útokům na tři kostely, byl odsouzen jen k ročnímu vězení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.