Itálie chce zakázat burku

5.8.2011 

Ústavní komise italské poslanecké sněmovny schválila návrh zákona, který zakazuje na veřejných prostranstvích nošení burky, nikábu, či jiných oděvů, které zakrývají tvář. Po parlamentních prázdninách tak bude zákon v září předložen ke schválení. Otec Gino Battaglia, předseda národního úřadu pro ekumenismus a mezináboženský dialog Italské biskupské konference, na zprávu reagoval následujícím prohlášením: „Zakázat zákonem islámský závoj znamená vyhrotit rozpory a nepodpořit integraci.“

Rovněž Unie islámských komunit v Itálii (Ucoii) považuje návrh zákona za zbytečnou mediální dramatizaci problematiky. Její tiskový mluvčí Roberto Hamza Piccardo tvrdí, že v Itálii je pouze zhruba stovka žen, které nosí nikáb, a burka není vidět žádná. Zástupce islámských komunit zároveň souhlasí s odhalením tváře při policejních kontrolách, ačkoliv uvedl, že by bylo lepší, kdyby v těchto případech kontrolu prováděly policistky. Mluvčí Unie islámských komunit dodává, že ženám s nezakrytou tváří nemusí být umožněno vycházet z domu. Unie sama však vyzývá muslimy žijící v Itálii, aby se vyhýbali radikálním interpretacím symboliky tradičních oděvů, které nejsou v zájmu jejich integrace.

Návrh zákona počítá s pokutami od 300 do 500 eur za nošení burky či nikábu na veřejných prostranstvích. Mnohem vyšší tresty – až 30 tisíc euro pokuty a roční odnětí svobody – mohou být uděleny při donucení ženy k oblékání těchto muslimských oděvů. Tresty se dále zvyšují při nátlaku na nezletilé nebo postižené ženy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.