Maltská církev k případům zneužívání mladistvých třemi kněžími

4.8.2011 

„Církev na Maltě vyjadřuje hluboký zármutek nad tím, že mladiství svěření do její péče byli vystaveni zneužití, a prosí o odpuštění.“, čteme v prohlášením, které vydala maltská kurie po odsouzení dvou kněží, obžalovaných ze zneužití nezletilých. Otcové Charles Pulis a Godwin Scerri, členové Misijního sdružení sv. Pavla, byli v úterý odsouzeni soudem v La Vallettě k šesti a pěti letům odnětí svobody za zneužití nejméně jedenácti mladistvých, kterého se dopustili před více než dvaceti lety v jednom katolickém maltském sirotčinci. Třetí obžalovaný, Otec Joe Bonett, zemřel v lednu tohoto roku. Po rozsudku oba kněží podali odvolání.

Maltská církev ve svém prohlášení žádá o prominutí za dlouhé, tedy osmileté, trvání soudního procesu a vyzývá věřící, aby neváhali se žalobou, pokud by věděli o dalších případech zneužívání. Misijní společnost Svatého Pavla včera uveřejnila zprávu, že papež před dvěma týdny vydal dekret, jímž bezodkladně zbavuje Otce Pulise duchovního stavu. Toto rozhodnutí Svatého otce je neodvolatelné. V krátkém prohlášení kongregace se dále uvádí, že již od okamžiku obžaloby v roce 2003 byli oba kněží „preventivně vyloučeni z výkonu kněžského úřadu“. Již osm let tedy obžalovaní a nyní odsouzení kněží nepůsobí ve veřejné pastoraci, na rozdíl od opačné zprávy, která se objevila v českém tisku (Haló noviny, 4.8.2011).

Arcibiskup La Valletty, Mons. Paul Cremona, oznámil, že se v dohledné době opětovně setká s oběťmi, stejně jako to učinil Benedikt XVI. při své loňské návštěvě Malty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.