Svatý stolec vysvětluje svou roli ve sporu o majetek chorvatské diecéze

3.8.2011 

Svatý stolec vyjádřil zármutek nad manipulací vnitřními záležitostmi Církve, politicko-demagogicky interpretovanými jako činnost namířená proti Chorvatské republice. Čteme o tom v prohlášení vatikánského tiskového střediska.

Jde o chorvatskými a italskými médiem hojně glosovanou kontroverzi na téma práv na nemovitosti istrijského kláštera Dajla, v současné době ve vlastnictví chorvatské diecéze Poreč a Pula, které kdysi náležely italskému opactví Praglia. V rámci nového vytyčení hranic po II. světové válce byl celý komplex skonfiskován jugoslávskou vládou. Při restitucích církevního majetku po pádu komunistického režimu chorvatská vláda vrátila majetky diecézi Poreč a Pula, ačkoli se o ně hlásili i italští mniši. Soud tehdy rozhodl, že Italové na ně ztratili právní nárok, protože italsko-jugoslávské teritoriální spory uzavřel traktát z Osima v roce 1975. Benediktinské opatství bylo posléze odškodněno italskou vládou. Obnovený spor probíhal na vnitrocírkevní půdě. Medializace v posledních týdnech ovšem posílila vášně na obou stranách. Začaly se objevovat dokonce interpretace sugerující pokusy o narušení teritoriální integrity Chorvatska.

Tiskové prohlášení vysvětluje, že úsilí o dosažení dohody za účasti vatikánských zprostředkovatelů sahá do roku 2004. Protože se spor točil na mrtvém bodě, vznikla v roce 2008 kardinálská komise, která navrhla řešení sporu, následně schválené papežem v roce 2010. Podle něj měly být nemovitosti předány nově založené nadaci se sídlem v Chorvatsku, na níž by mělo italské opactví Praglia podíl. Kromě toho má diecéze vyplatit benediktinům odškodnění ve výšce přesahující 5 milionů euro za nemovitosti, které byly v mezičase prodány.

Ordinář diecéze Poreč a Pula, biskup Ivan Milovan, odmítl dohodu podepsat. Papež v té situaci určil, že v této konkrétní záležitosti zastoupí lokální církevní správu kard. Santosa Abril y Castelló. Vatikánské prohlášení tvrdí, že „důvody předkládané diecézí Poreč a Pula byly vždy brány v potaz, ve shodě s kritérii spravedlnosti a rovnosti před právem. Proto je škoda, že rozhodnutí Svatého stolce bylo zpochybněno jako údajně stranické či dokonce neopodstatněné,“ dodává vatikánské tiskové středisko.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.