Kříž na Ground Zero je mezinárodním symbolem útěchy

3.8.2011 

„Kříž je symbolem útěchy pro ty, kdo ztratili své drahé, a naděje pro ty, co přežili.“ – takto reaguje newyorská křesťanská komunita v odpovědi na polemiku, kterou vyvolala asociace Amerických ateistů (American Atheists). Šest metrů vysoký kříž World Trade Center Cross původně stál v blízkosti kostela na Ground Zero, nyní jej křesťané chtějí umístit do dokončovaného Národního památníku 11. září, kde by jej návštěvníci mohli spatřit od příštího roku.

Asociace hájící práva amerických ateistů se však staví proti „vyvyšování křesťanství nad ostatní náboženství“ a tvrdí, že „ události 11. září nemají s křesťanstvím nic společného“. Podle asociace je muzeum financováno z veřejných fondů a nemůže upřednostňovat symboliku pouze jednoho náboženství, aniž by upíralo práva příslušníkům dalších vyznání, což by bylo protizákonné a protiústavní. V tomto smyslu také členové Ateistické asociace podali na nadaci, která památník provozuje, u nejvyššího soudu státu New York žalobu pro porušení občanských práv.

Jak však uvádí včerejší vatikánský deník Osservatore Romano, před křížem se zastavovaly tisíce lidí k okamžiku modlitby a usebrání. Křesťanský symbol brání rovněž organizace American Center for Law and Justice, která se zasazuje o náboženskou svobodu. Podala protižalobu, v níž označila žalobu ateistů za „neplatnou a neopodstatněnou“. Ke sporu se vyjádřil také ředitel budovaného muzea, Joe Daniels, podle něhož kříž „představuje důležitou část našeho úsilí o přiblížení událostí 11. září tak, jak by je nic jiného nemohlo vyjádřit“.

Otec Briand Jordan, člen františkánského řádu, kříž požehnal a věnoval se pastoraci mezi pracovníky, kteří rekonstruovali oblast zničenou atentáty. Dodává, že „kříž byl oporou pro všechny, kteří se účastnili záchranných prací – požárníky i policisty – a také pro dělníky, kteří pracovali na nové výstavbě.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.