Bombový útok na irácké křesťany

2.8.2011 

K dalšímu útoku na křesťany došlo dnes ráno v na severu Iráku. Před syrskokatolickým kostelem Sv. Rodiny v Kirkúku explodovala bomba. 15 lidí, mezi nimi tři děti byly zraněny. Dvě osoby jsou v těžkém stavu. Výbuch zničil chrám a řadu okolních domů. Nálož byla uložena v automobilu zaparkovaném pře kostelem. Policii se podařilo v témže městě překazit další útok před anglikánským kostelem, kde byla rovněž nalezena bomba v automobilu. Mluví chaldejský ordinář Kirkúku, arcibiskup Luis Sako:

Jde o syrskokatolický kostel ve velmi chudé čtvrti. Bomba sice byla nastražena před kostelem, ale uličky tam jsou velmi úzké, proto výbuch zničil také mnoho okolních domů. Dnes ráno jsme na místě byli. Někteří ranění už byli odvezeni do nemocnice, jiní byli ještě v kostele. Je to odporný čin. Tím spíš, že probíhá ramadán, který má být pro muslimy svatým měsícem. V činech, jako je tento, se ramadán stává zlem. Zabíjení nevinných je hřích. Minulou neděli jsem u příležitosti zahájení ramadánu předal zdejším nemocnicím velkou zásilku léků, jako dar od Církve. Napsal jsem také list muslimům, ve kterém připomínám, že ramadán je měsícem modlitby a obrácení. Doufám, že toto je poslední akt zla.

V Kirkúku tvoří dnes křesťané nevelkou menšinu. Na 600 tisíc obyvatel je jich sotva 10 tisíc. Před pádem režimu Saddáma Husseina jich bylo pětkrát více. Po řadě útoků a neutuchajících výhružkách většina křesťanů zvolila emigraci. Z téhož důvodu je také pastorační činnost místní církve značně omezena. Minulé vánoce například většina kostelů zrušila půlnoční mše svaté.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.