Německý parlament diskutuje o udělení dalších práv homosexuálním párům

1.8.2011 

Zatímco německý parlament diskutuje o zrovnoprávnění homosexuálních partnerství s manželstvím, z německé katolické církve vystoupilo více lidí, než jich bylo pokřtěno. Obě zprávy uvedla agentura KNA.

Německá biskupská konference v pátek zveřejnila, že v uplynulém roce církev opustilo 181 193 lidé, což je nejvyšší počet za uplynulá dvě desetiletí. Počet křtů zůstává více méně stabilní – vloni jich bylo 170 339. Lehce se snížila návštěvnost bohoslužeb - o necelé půl procenta (z 13 procent roku 2009 na 12,6 loňského roku). Katolická církev přesto nadále zůstává největší náboženskou komunitou v zemi.

Německo před deseti lety uzákonilo homosexuální partnerství. Mnozí politici se nyní dožadují dalšího rozšíření práv pro tyto páry. Spolková předsedkyně Strany zelených, Claudia Rothová, předložila návrh zákona, který by homosexuálům zaručoval “manželství se všemi právy a povinnostmi”. Také berlínský starosta, sociální demokrat Klaus Wowereit se staví za plné zrovnoprávnění registrovaných partnerství s manželstvím podle principu “stejných práv a povinností”. Další levicoví politici se dožadují práva na adopci homosexuálními páry. Právní expert parlamentní frakce CDU/CSU Norbert Geis zdůraznil, že plné zrovnoprávnění partnerů stejného pohlaví odporuje ústavnímu právu, v němž je zakotvena ochrana manželství a rodiny. Rovněž odmítl adopci dětí homosexuálními páry s poukazem na dobro dítěte.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.