Papežovo poselství k 500. výročí Kongregace Otců Somasků

30.7.2011 

Benedikt XVI. zaslal poselství Kongregaci Otců Somasků u příležitosti 500. výročí jejího založení svatým Jeronýmem Emilianim (1483-1537), patronem sirotků a opuštěné mládeže 27. září 1511. Jméno tohoto řeholního uskupení se váže k městu Somasca na severu Itálie, kde vzniklo a které je dosud důležitým centrem řádu. V poselství podepsaném 20. července a adresovaném generálnímu představenému Somasků, O. Francovi Mosconemu C.R.S., papež připomíná životní příběh zakladatele této kongregace.

Jeroným Emiliani byl původně vojákem Benátské republiky, který se během války ocitnul v zajetí, kde učinil slib změny svého života, pokud vyvázne z vězení, což se také stalo. „Božím zásahem – píše Svatý otec – byl vysvobozen z okovů egoismu a pýchy, takže se jeho život, obrácený předtím hlavně k pozemským věcem, zaměřil výhradně k Bohu, kterého miloval a kterému sloužil zejména v sirotcích, opuštěných a nemocných dětech a mládeži“. Sv. Jeroným, dodává Benedikt XVI., dospěl k přesvědčení, že zejména znevýhodněná mládež nemůže být ponechána sama sobě, ale potřebuje ke zdravému růstu zvláštní pomoc, kterou je láska.“ Péče o mládež a její lidskou a křesťanskou výchovu je charismatem Otců Somasků a je nadále závazkem církve. Je nezbytné, zdůrazňuje Svatý otec, aby růst nových generací nebyl živen jenom kulturními a technickými znalostmi, ale především láskou, která přemáhá individualismus a egoismus a probouzí vnímavost vůči potřebám každé osoby. Příklad sv. Jeronýma Emilianiho, kterého bl. Jan Pavel II. nazval »laickým animátorem laiků« - uzavírá Benedikt XVI. své poselství Kongregaci Otců Somasků – umožňuje brát si k srdci, že „veškerá chudoba naší mládeže - mravní, fyzická i existenciální - vzniká především z nedostatku lásky. Ten je kořenem každého vážného lidského problému.“

Kongregace Otců Somasků má necelých 500 členů, z nichž asi 350 je kněžími. Působí celkem ve 12 zemích, zejména však v Itálii. Na Starém kontinentě také v Polsku, Španělsku a Rumunsku, na americkém kontinentě v USA, Mexiku, Brazílii, Kolumbii, El Salvadoru, Guatemale, Hondurasu a v Asii na Filipínách.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.