Média už se o Somálsko nezajímají

30.7.2011 

Katastrofální hladomor v zemích tzv. afrického rohu nepolevuje. Situace se naopak podle Organizace Spojených národů bude do konce roku stále zhoršovat. K nejvíce ohroženým pěti zemím (Somálsko, Džibuti, Etiopie, Keňa a Eritrea) brzy přibudou rizikové oblasti v Ugandě, Jižním Súdánu a Tanzánii. Mediální pozornost se však upíná zase jiným směrem. Jak upozorňuje Caritas Internationalis, když poleví zájem médií, přestává se otázkou zabývat i politika. Pomoc mezinárodního společenství je stále nedostatečná, uvážíme-li, že sucho je nejhorší za posledních 60 let. Italská biskupská konference, poté co již uvolnila v polovině července milion euro, včera vyzvala věřící k veřejné sbírce ve všech kostelích v neděli 18.září. Chce tak zdůraznit právě kontinuitu pomoci.

Je však třeba zajistit, aby se pomoc dostala do správných rukou, sdělil agentuře Sir Paolo Beccegato z italské Charity, která se snaží do distribuce zapojit farnosti, místní instituce, občanská sdružení a mezinárodní dobrovolnické organizace. Agentura Sir rovněž citovala nairobského arcibiskupa, kard. Johna Njuea, který informoval o lokální sbírce keňské charity. Organizace spolu s Červeným křížem operuje v uprchlickém táboře Dadaab na severu země, kde se dosud shromáždilo na půl milionu lidí a denně jich přichází dalších 1500. Na hranicích s Etiopií zase již více než 10 let působí Vis, mezinárodní dobrovolnické salesiánské dílo.

V Itálii se spojilo dvanáct významných nevládních humanitárních organizací pod hlavičkou AGIRE (Agenzia Italiana per la Risposta alle Emergenze). Apelují na shromážďování fondů pomocí sdělovacích prostředků, telefonních operátorů a bankovního sektoru. O tomto víkendu promítají číslo na zasílání dárcovské smsky na tři významné italské památky – římské Koloseum, milánský Palác Marino a turínskou věž Molle Antonelliana.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.