Objeven hrob apoštola Filipa

29.7.2011 

Ve východní Anatolii byl pravděpodobně odhalen hrob svatého Filipa, píše dnešní deník L´Osservatore Romano. Nález oznámila mezinárodní archeologická skupina, kterou vede italský profesor z univerzity v Salentu Francesco D´Andria. Archeologové se již od roku 1957 věnují průzkumu antických lázní Hierapolis, dnešního Pamukkale. Učedník, k němuž se Ježíš v Janově evangeliu obrací známou výčitkou „Tak dlouho jsem s vámi, Filipe, a ty mě neznáš?“ (J 14,9), v tomto místě zemřel poté, co kázal v Řecku a Malé Asii.

Dlouhodobý archeologický průzkum Hierapole vykázal první důležité výsledky již před třemi lety, kdy byla objevena cesta, kudy se ubírala procesí k apoštolovu hrobu. V sousedství martyrionu sv. Filipa, stavby oktogonálního půdorysu postavené údajně v místě apoštolovy mučednické smrti, nyní vědci objevili trojlodní baziliku z pátého století. Ta zakrývá římský hrob z prvního století, který zřejmě musel být ve velké úctě, pokud byl později včleněn do zmíněné baziliky. Nejedná se přitom o zahloubený hrob, nýbrž o sakrofág s bohatě zdobeným čelem.

Jak telefonicky pro vatikánský deník uvedl profesor D´Andria, archeologové ze všech těchto souvislostí i dalších prvků vyvodili, že se musí nutně jednat o hrob svatého Filipa, kterému poutníci velmi záhy začali prokazovat úctu v procesích.

Ve čtvrtém století Eusebius z Caesareje napsal, že v Asii září dvě hvězdy – Jan, pohřbený v Efezu, a Filip, jenž „odpočívá v Hierapoli. Neexistují skutečně pochybnosti o tom, že apoštol z galilejské Betsaidy zakončil svou cestu právě zde. Město pak dlouho žilo z jeho slávy, jak nás o tom informuje Eusebius ve svých Církevních dějinách. Sporná je ovšem Filipova mučednická smrt – podle nejstarší tradice totiž nebyl vystaven mučednictví, jak se můžeme dočíst u Klementa Alexandrijského (Strómateis). Apokryfní spisy však hovoří o tom, že byl ukamenován Římany.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.