Děti potřebují dobré rodiny

29.7.2011 

V sídle Organizace spojených národů se v těchto dnech koná zasedání věnované problematice mládeže. Včera před generálním shromáždním newyorské organizace hovořil o zásadní roli mladých lidí pro budoucnost lidstva stálý zástupce Svatého stolce při OSN Francis Chullikat. Philadelphský arcibiskup zdůraznil, že děti mají právo na život ve sjednocených rodinách, v nichž vládne radost, láska a porozumění. Připomněl, že sama OSN ve své Všeobecné deklaraci lidských práv uznává, že rodina založená na manželství mezi mužem a ženou, musí být chráněna společností a jednotlivými členskými státy (čl.16,3).

Mladí lidé, pokračoval arcibiskup Chullikat, touží po opravdových a solidárních osobních vztazích a přejí si, aby jejich rodiny zůstaly sjednocené. Vatikánský stálý pozorovatel dále poukázal na nutnost, aby se mladým dostávalo správné výchovy a vzdělání, které by jim pomáhaly rozlišovat dobro od zla, ctnost od nectnosti. Převažující relativismus a absence pravdy i opěrných bodů mládež nepřivádí k ryzí svobodě, nýbrž spíše působí zmatek a nestálost a vede ke slepému přizpůsobení se lákavým přechodným módám dnešního světa.

Arcibiskup Chullikat přivítal závěrečný dokument ze zasedání OSN o mládeži, jenž vyzývá k odstranění násilí vůči mladým lidem a požaduje zaručení práva na zdravotní péči, přístupu ke vzdělání a ochrany mladých přistěhovalců. Podotkl však, že práva dětí a mladých lidí musí být respektována v souladu s normami přirozeného morálního zákona.

V závěru svého projevu pak zástupce Svatého stolce upozornil na blížící se Světové dny mládeže v Madridu, které se mohou pro mladé lidi stát příležitostí k tomu, aby pečovali o duchovní rozměr svých životů, který vyrůstá z pravdy lidské bytosti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.