Bolest nás spojila

29.7.2011 

Státní smutek je dnes vyhlášen v Norsku, kde se na různých místech konají první pohřby 77 mladých obětí masakru, který se odehrál právě před týdnem. Mládežnické hnutí sociálně demokratické strany zorganizovalo vzpomínkovou manifestaci v Oslu. Zúčastní se jí premiér Stoltenberg a další vládní představitelé.

Norskem i celým světem hýbe debata o mírovém soužití a xenofobii, rasismu a multikulturalismu, vyvolaná krvavými událostmi. Helga Koinegg z norského Hnutí Fokoláre k tomu pro Vatikánský rozhlas uvedla:

Také zde v Oslu existují komunity muslimů, s nimiž je obtížné vést dialog, a jsou tu politici, kteří nepřejí cizincům. Norsko se však po 22. červenci změnilo, všichni se chtějí otevřít dialogu a to je zcela nová věc. Princ Harald včera navštívil mešitu, což se nikdy předtím nestalo. Chtěl hovořit s islámskou komunitou přímo na místě, protože mezi oběťmi na ostrově byli i mladí muslimové. V tomto smyslu nás bolest spojila. Díváme se na druhé jako na bratry bez ohledu na jejich vyznání. Slova jednoho mladého člověka se teď stala heslem. Řekl – jestliže jeden samotný člověk může takto nenávidět, o co víc jsme schopni milovat my všichni dohromady? Prožitá bolest je tak veliká, že nás téměř zavazuje k tomu, abychom udělali něco dobrého, abychom zužitkovali všechna ta slova, která jsme v těchto dnech slyšeli.

sdělila Vatikánskému rozhlasu Helga Koinegg z Norska.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.