Světových dnů mládeže se zúčastní 10 tisíc handicapovaných mladých lidí

28.7.2011 

Světové dny mládeže, které proběhnou v Madridu od 16. do 21. srpna jsou setkáním všech mladých lidí, včetně těch nemocných a zdravotně postižených. Čtyřem tisícům postižených umožní cestu do Madridu velmi podrobný a přesný logistický plán, který zapojil na šest stovek dobrovolníků, a jehož koordinátorem je italská asociace UNITALSI, která se věnuje právě doprovodu a dopravě postižených lidí na poutní místa, zejména do Lurd a Fatimy. Předseda této dobrovolnické asociace, Salvatore Pagliuca, představil pro Vatikánský rozhlas tuto iniciativu:

Unitalsi se již během minulých ročníků snažila zpřístupnit Světové dny postiženým mladým lidem. Popravdě řečeno jsme se však potýkali s řadou problémů. Vloni se na nás obrátil Otec Nicoló Anselmi z pastorace mládeže Italské biskupské konference a zapojil nás do přípravy hned od začátku. To nám umožnilo zorganizovat jak cestu do Madridu, tak přesuny po městě z hlediska postiženého člověka. Co se týče ubytování, vyšlo nám vstříc jedno univerzitní zařízení, protože není myslitelné spaní ve spacích pytlích. Kromě toho jsme se připravili i na účast na všech částech programu.

Na co jste se při přípravě především zaměřili?

Vytipovali jsme trasy a jejich přístupnost, možnosti občerstvení a místa, kde je možné poskytnout nutnou péči a odpočinout si. Postižení mladí lidé budou procházet stejnými místy jako diecézní mládež, nebudou od ostatních oddělení, nýbrž budou se plně účastnit. Připravili jsme informační stánek, který bude otevřen 16. srpna a představí všechny aktivity, které Unitalsi organizuje ve prospěch postižených ve společnosti.

řekl Vatikánskému rozhlasu předseda italského sdružení Unitalsi, Salvatore Pagliuca.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.