Ve východní Africe zemřely hladem již desítky tisíc lidí

25.7.2011 

Katastrofální sucho v regionu Afrického rohu způsobilo potřebu okamžité pomoci pro 12 milionů lidí, z nichž v Somálsku je jich 3,5 milionu. V Římě se sešla Organizace spojených národů pro výživu, FAO, aby vyzvala členské státy k urychlenému uvolnění 120 milionů dolarů na okamžitou pomoc a k další 1,6 miliardy na dlouhodobou pomoc. Účastníci zasedání FAO konstatovali, že každý den prodlení přináší další oběti. Členové nevládních organizací činných v Africe dlouhodobě však při této příležitosti upozornili, že mezinárodní společenství a FAO nereagovalo na výzvy o pomoc, které přicházejí s velkou naléhavostí již několik měsíců. Mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Laura Boldrini Vatikánskému rozhlasu řekla:

Je to jedna z nejdramatičtějších humanitárních krizí, kterými byla planeta postižena. Je zapotřebí více odpovědnosti. Lidé již několik týdnů opouštějí Somálsko, aby nalezli útočiště v Keni a Etiopii. Vyprávějí o útocích, které na ně podnikají různé ozbrojené skupiny, a o dětech, jejichž těla rozsápaná hyenami, leží podél cest. Situace je opravdu dramatická. I ty děti a dospělí, kteří již jsou v táborech, a trpí hladem již dlouhou dobu, už nejsou schopni reagovat na vyživovací terapii a umírají. Situace je opravdu úděsná a je zapotřebí celosvětové mobilizace, protože celá pokolení Somálců umírají.

Říká mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, Laura Boldrini.
Na římské zasedání FAO přijel místopředseda Somálské vlády Mohammed Ibrahim, který pronesl dramatickou výzvu k otevření humanitárních koridorů pro dopravu potravinové pomoci. To je však velmi obtížné, protože celá území Somálska jsou kontrolována islámskými vzbouřenci, kteří odmítají pomoc ze Západu. Rostoucí hlad může změnit i jejich stanovisko. Včera se podařilo do jedné ze Somálských provincií Červenému kříži doručit poprvé po dvou letech 400 tun potravin, která byla spravedlivě rozdělena místnímu hladovějícímu obyvatelstvu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.